INGYENES SZÁLLÍTÁS BALATONALMÁDI 20 km körzetében 19.999 Ft feletti rendelés esetén! További információ és szállítási feltételek itt találhatók.

Consorzio: “Elegia” Primitivo di Manduria (v)

10.690 Ft

Régió: Puglia

Hogy miért olyan nagyszerűek a primitivo, mint fajta? Ime 9 érv:
1. A primitivo Olaszország Puglia borvidékének (leg)jellemzőbb fajtája. Ez a régió a “csizma sarkánál” fekszik, a szőlőtermesztéshez ideális a klíma, amely a kevés csapadékban és a sok felhőtlen, derült napban nyilvánul meg. Az előbbi tényező jelentőségét az adja, hogy a sok eső kedvező körülményeket biztosít több gomba terjedéséhez, amelyek a szőlőt megtámadó betegségek kialakulásához vezethetnek. Itt kb fele annyi kemikáliát használnak fel a növényvédelemhez, mint Európa más tájain.
2. A nap beesési szögének is köszönhető, hogy a szőlő már augusztus végén eléri a kívánt fenolos érettséget és a polifenolok maximális koncentrációját; mindezek azért fontosak, mert ezek építik fel a minőségi bor esetében lényeges struktúrát, és ezek felelősek a mély színvilágért.
3. Kiemelt szerepe van a tenger közelségének is. Egyes szőlők néhány száz méterre fekszenek a vízparttól, így közvetlenül profitálnak a tenger felől érkező szellők hatásából, amelyek kedvezően befolyásolják a borok aromatikáját.
4. Pugliában óriási változások zajlottak le az utóbbi húsz évben. A múltban alacsony volt azon pincészetek száma, akik saját, palackozott boraikkal jelentek meg a piacon, a mennyiség szempontjából viszont jelentősek voltak azok a vállalkozások, amelyek lédig bort értékesítettek, főként észak-olaszországi központú borászatok részére, az ottani borok beltartalmi értékeinek emelése céljából (!). Szerencsére az utóbbi években folyamatosan emelkedik azon pincészetek száma, amelyek modern technológiai eszköztárral bírnak, a pugliai borokat pedig helyben, palackozott formában értékesítik.
5. A primitivo egy korai érésű szőlőfajta, már augusztus végére elérheti a kellő fokú érettséget, ezen tulajdonságának köszönheti nevét is.
6. A fajta esetében komoly kérdést jelent a pontos szüreti időzítés, mert a bogyókra az egyenetlen érés a jellemző. Ha a legtöbb bogyó megért, jellemzően akad még néhány zöld is köztük.
7. A primitivónak van egy különleges adottsága: mikorra beérik, töppedni kezdenek a bogyók, és ez a folyamat a beltartalom koncentrálódásához vezet, főként a polifenolok és a cukor esetében.
8. Utóbbi egyben komoly kihívások elé állítja a borászokat, ugyanis az alapanyag magas cukortartalma és az ebből az erjedést követően létrejövő jelentős alkohol erősen gátolja az élesztők életfolyamatait és nehézségekbe ütközik, hogy végigvigyék a erjedést. E probléma megoldása érdekében lezajlott egy példaértékű kutatás, amelynek célja egy, a primitivo igényeihez illő élesztőtörzs megtalálása volt. Sikerrel jártak, így az új törzs segítségével ma már képesek akár 18%-os alkohol mellett is szárazra erjeszteni a bort.
9. A primitivo egyesek szerint megegyezik, mások szerint közeli a rokonságban áll az Egyesült Államok egyik jellemző fajtájával, a zinfandellel, ugyanakkor egy ősi horvát fajtától eredeztetik, mely a crljenak kaštelanski nevű szőlőfajta…
50 éves tőkékről, 13 hónapos kishordós érleléssel és az összetéveszthetetlen “Primitivo” palackban!

Cikkszám: 001-IT-225 Kategóriák: , ,