INGYENES SZÁLLÍTÁS BALATONALMÁDI 20 km körzetében 19.999 Ft feletti rendelés esetén! További információ és szállítási feltételek itt találhatók.

Domaine Gayda: „Figure Libre” Cabernet Franc (v)

6.290 Ft

Régió: Languedoc

A Gayda birtokot két nem francia üzletember, a brit Tim Ford és a dél-afrikai Anthony Record alapította 2004-ben. Tim vezette rá Anthony-t és hamar meg is győzte Limoux elképesztő fajták-terrorir-klíma egységéről. Akkoriban a külföldi kereskedők és a szakírók épp csak felfedezték a kis régió borászati szempontból kiemelkedő értékeit és persze pont volt egy eladó 70 éves szőlővel borított parcella, a többi pedig már jött magától… Már az első időktől fogva fontos volt számukra a környezet védelme és ezzel együtt a bio művelésmód, saját maguk készítette komposzttal trágyázzák a szőlőt, nem dolgozzák be a szőlősorok közötti vadvirágokat a földbe, igyekeznek a legkevesebb permetezéssel megoldani a kártevők elleni védekezést, csak kézzel szedik a szőlőt, nincs derítés, közeges szűrés, savazás, cukrozás. Erőfeszítéseik eredményeképpen 2011-ben megkapták a bio minősítést.
A “Figure Libre” felsőkategóriás borcsaládjuk elnevezése és a címke is pont ezt a felfogást szemlélteti, vagyis kötöttségektől és előírásoktól mentesen, egyedi receptek és tapasztalatok szerint, olykor kicsit szabadelvűen, “kemény fejjel”, hitvallásikhoz hűen, természetes módszerekkel próbálják a szőlőt gondozni, mindent megtéve azért, hogy végül a szüret alkalmával tökéletes alapanyagot gyűjthessenek be a borkészítéshez.
Ez a Cabernet franc a 14,4-es alkoholnak köszönhetően elképesztően gazdag illattal hódit: cigány meggy, szivar, fűszerpaprika, kis öreg bőr és fekete ribizli levél. A szájban folytatódnak a gazdag élmények: telt, vastag és ízes, szinte krémes a bor, az illat aromái köszönnek vissza kis medve cukorral, szilva lekvárral karöltve. Tanninja puhák, szinte plüssre hajaznak, utóíze hosszú percekig megmarad.
Tesztjeink szerint kibontva, 2-3 dl hiánnyal, szobahőmérsékleten 8-9 napig is tökéletes állapotban mutatja magát, ebből látszik igazán, hogy valóban nagy bor!

Cikkszám: 001-FR-125 Kategóriák: , ,