INGYENES SZÁLLÍTÁS BALATONALMÁDI 20 km körzetében 19.999 Ft feletti rendelés esetén! További információ és szállítási feltételek itt találhatók.

G.D. Vajra: Langhe „Kyé” (v)

12.290 Ft

Régió: Piemonte

Ez a bor 100% Freisa fajtából készült, ami a Nebbioloval egy szoros srokonságban lévő, bár annál jóval régebbre tehető, mára már szinte teljesen elfeledett Piemont-i fajta. Címkéjén a “Kyé” (kié), jelentése olaszul Ki ő? annak egy régies, poetikus olasz írásmódja. A telepítés 1980-as és 1989 óta készít belőle bort a Vajra család, deikálva ezt e régi szőlőfajta iránti alázatnak. Maga a terület a legközelebbi a birtokközponthoz, 1971 óta bio módon művelik, szinte elsőként ezen a borvidéken. Az évjárattal szerencséjük volt: hosszú, nem túl hideg, de meglehetősen havas tél után a teljes tenyészidőszak, néhány nagyobb vihart leszámítva szinte eseménytelenül telt el, meleg volt és a napsütéses órák száma is jól alakult. Legfeljebb a mennyiségre lehetett némi panasz, de ezt a már említett, erős viharoknak tulajdonítják. A szüret (és a háromszori válogatás) természetesen kézzel történt, legutolósként a fajták sorában. Az erjedés 25 napig tartott vörösbor erjesztő tartályban, majd az almasav-bontás is lezajlott közvelenül az erjedés után. 26 hónapig érlelték nagyméretű, 1-2-3 töltésű tölgyfahordóban, majd 2018-ban lepalckozták és 2019 tavaszáig elfektetve pihentették.
Piemontra jellemző hallatlan elegancia, vad piros- és kékbogyós gyümölcsök, némi bőrrel, édes fűszerekkel és aszalt szilvával, nagyszerű, egyedi bor!

Cikkszám: 001-IT-224 Kategóriák: , ,