INGYENES SZÁLLÍTÁS BALATONALMÁDI 20 km körzetében 19.999 Ft feletti rendelés esetén! További információ és szállítási feltételek itt találhatók.

Merotto: „Fondatore Graziano Merotto” Prosecco Superiore Brut (f) vintage

7.490 Ft

Régió: Prosecco

Merotto-ék egy családi pincészet, a A XVIII sz. vége óta van szőlőjük, de bort, illetve pezsgőt csak 1972 óta készít a mai is élő Graziano Merotto. A Fondatore-nak iszonyú jó érzékei vannak, képes arra, hogy nagyon kis apró minőségi nuanszokat felnagyítson és érthetően szemléltessen. Elsődleges számára a tisztaság, mármint a borai tisztasága, szakítani szeretett volna a “hányás” ízű prosecco bélyeggel. 8 féle terméke van, tényleg mindegyik egyéni karakter. A pincészet központja Col San Martinoban található, tulajdonképpen a szigorúan vett (tehát nem Treviso) prosecco DOCG eredetvédelmi területének közepén, Valdobbiadene és Conegliano között. Ez azért érdekes, mert az eredetvédett terület mindkét feléről dolgoznak fel szőlőt, csak sajátot, 85% Glera és 15% egyéb, Perera, Bianchetta, Verdiso. Ez egyébként nagyjából jellemzi a borok összetételét is.
A ‘Fondatore Graziano Merotto’ az alapító tulajdonos, az öreg saját cuvéje (mintahogy a neve is ezt mutatja), mely 40 év tapasztalatát próbálja reprezentálni. Rive di Col San Martino-i (a Rive a “mezei” DOCG prosecconál magasabb minőségi kategória) területekről származó, 100%-ban Glera fajtájú szőlők szigorú válogatás után kerülnek további feldolgozásra. Az erjesztés után 120 napos saját élesztőjén történő érlelés következik. Titok, de van benne némi hordós alapbor is 20 %-ban. A második erjesztés a methode charmat szerint, majd 60 napos seprőntartás következik. Cukor 6,9 g/l. Kifinomult, ugyanakkor friss, viszont akár a Franciacorták nagyobb ligábájába is beleillő.
A Gambero Rosso is minden évben a legmagasabb “3 pohárral” díjazza ezt a proseccot, nem is minden évjáratban készül.

Cikkszám: 002-IT-242 Kategóriák: ,